A Búvópatak-díj


Papp Árpád Búvópatak-díjról
A Búvópatak polgári kulturális és társadalmi havilapot kiadó Búvópatak Alapítvány kuratóriuma 2003. november 21-i ülésén döntött arról, hogy díjat alapít Búvópatak-díj néven.
2011. július 6-i ülésén a grémium úgy határozott, hogy a díj nevét megváltoztatja, és a 2010. augusztus 10-én elhunyt munkatársáról nevezi el. A díj névadója Papp Árpád költő, műfordító, irodalomtörténész, Kaposvár díszpolgára, akinek életműve és élete példaértékű. Bár mesterségét magas fokon űzte, életében semmilyen jelentős szakmai elismerésben nem részesült. Némi igazságtételnek is szánja az alapítvány, hogy róla nevez el egy szakmai díjat.

Ki kaphat Papp Árpád Búvópatak-díjat?
A díjjal azon természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli társaságok, öntevékeny csoportok, polgári körök munkássága kerül évente elismerésre, akik kiemelkedő tevékenységükkel vagy adományaikkal segítették az alapítvány munkáját, illetve tevékenységükkel a magyar kultúra és tudomány terén kimagasló érdemeket szereztek.

Ki dönt a díjról?
A díj odaítéléséről minden évben a Búvópatak Alapítvány kuratóriuma dönt, a díjat a kuratórium elnöke – ha jelen van, akkor Papp Árpád özvegyével vagy fiával együtt – ünnepélyes keretek között adja át az általában augusztus hónapban megtartott Búvópatak-esten.
Évente általában egy, kivételesen kettő díj kerül kiosztásra.
Ki tehet javaslatot a díj adományozására?
A díjazott személyére javaslatot tehetnek:
·    a kuratórium tagjai,
·    az alapítók, valamint
·    bármely természetes és jogi személy.
Hogyan lehet javaslatot tenni a díjra?
A díjra vonatkozó javaslatot rövid indokolással minden év június 30-ig kell írásban eljuttatni a kuratórium elnökének. A díj adományozására vonatkozó felhívást a Búvópatak honlapján (www.buvopatak.hu) teszi közzé a kuratórium.

Mi jár a díjjal?
A Búvópatak-díjban részesülők oklevelet és egy emlékszobrot kaptak, Gera Katalin szobrászművész alkotását. Az emlékszobor egy 100 mm átmérőjű, bronzból készült kisplasztikai alkotás volt, melynek talapzata 150 mm magas, 50 mm átmérőjű fehér márványból készült henger.
2011. évtől a kitüntetett az adományozást igazoló oklevélen kívül emlékérmet kap, mely ugyancsak Gera Katalin szobrászművész alkotása. Az emlékérem kör alakú, átmérője 9,5 cm, vastagsága 4-6 mm, anyaga bronz, első oldalán Papp Árpád plasztikus, mintázott portréja látható a következő felirattal: „Papp Árpád Búvópatak-díj”. Az emlékérem hátoldalán a díjazott neve és az évszám található vésett, gravírozott betűkkel.

Kik részesültek eddig díjban?
Búvópatak-díjban részesültek:

 • 2004-ben a kaposvári Honvéd Polgári Kör
 • 2005-ben Varga Gabriella újságíró
 • 2006-ban Szita Károly Kaposvár polgármestere
 • 2007-ben Tamásné Horváth Katalin tanár
 • 2008-ban prof. dr. Gyurkovits Kálmán gyermektüdőgyógyász
 • 2009-ben Ruzsinszky Klementina és Lengyák András
 • 2010-ben Németh István Péter költő, műfordító

A Papp Árpád Búvópatak-díj első ízben 2011-ben került kiosztásra:

 • 2011-ben Matyikó Sebestyén József költő, muzeológus és Baán Tibor költő, kritikus
 • 2012-ben Hegyi Béla író, esszéista
 • 2013-ban posztumusz díjat kapott Béri Géza költő, novellista, '56-os forradalmár
 • 2014-ben Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója
 • 2015-ben Kaiser László költő, műfordító és a Hungarovox Kiadó
 • 2016-ban nem került átadásra
 • 2017-ben úgy döntött a kuratórium, hogy két díjat ad át.
  Az egyiket Elisabeth Bérczy Bernström író és dr. Bérczy József költő, műfordító;
  a másikat dr. Szutrély Péter író, orvos kapta.
 • 2018-ban Cserna Csaba mérnök, előadóművész, publicista vehette át a díjat.

 

FELHÍVÁS!

Kérjük, hogy aki a Papp Árpád Búvópatak-díjra szeretne javaslatot tenni, azt írásban rövid indokolással a Búvópatak Alapítvány kuratóriuma elnökének, Csernák Árpádnak címezve minden év legkésőbb június hó 30. napjáig juttassa el a következő címek valamelyikére: 7401 Kaposvár, Postafiók 353.; E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kiegészítő információk